Mar 11 2016

Despre companii și ironie

Category: Miscellaneous,TechnicalIuliana @ 11:29

De ceva vreme în compania în care lucrez au loc schimbări majore. V-am povestit despre migrarea de la CVS la Git, acum că s-a cam terminat cu asta, pasul următor a fost să ne folosim de Git pentru a ne ușura viața. Zis și făcut, așa că am făcut un document în care care explicam cum se lucra pe proiecte înainte, explicam de ce nu merge acum și explicam cum ar trebui să lucram. Ar fi trebuit să fie simplu, uite ce fain, e uite ce ne ușurează munca, după următorul release facem.

Numai că lucrurile nu sunt mereu ușoare în companiile mari, pentru că sunt oameni și echipe specializate e o anumită treabă și ăia trebuie să și-o facă, nu-i așa? Indiferent dacă se pricep la ea sau nu. Și uite așa echipa de infrastructură, care se auto-numesc cu mândrie DevOps au preluat controlul GitBlit și al întregului setup făcut de mine și acum eu sunt user normal cu drept de citire și scriere doar pe un repository.

Partea ironică e că, cică eu sunt arhitect și când lucrez la câte un task, schimbarile pe care le fac sunt pe repo-uri diferite și aici începe partea distractivă, pentru că eu nu pot push-ui schimbarile mele pe repo-urile respective. Și asta pentru că un indian paranoic, care a vrut să instaleze camere de luat vederi în biroul din Sibiu să se asigure că muncim, vrea doar echipa lui, cea de infrastuctură, să aibă drepturi depline pe un tool de development. Because, fuck logic!

Și în afară de echipa de infrastructură, mai este o echipă de testare, care a modificat documentul creat de mine trasformându-l într-un monstru care urmează să fie standardul de lucru. Da, am scris bine, iar voi ați citit bine, echipa de testare, care este o chestie abstractă cu scop încă nedefinit și un lider foarte deschis la idei noi cât timp el este cel care decide implementarea. Care din punctul meu de vedere și al multora, n-ar trebui să aibă nici o treabă în a ne defini noua sistemul de development (branching) folosing Git. Mai ales când nici el și nici unul din oamenii din echipa lui n-au lucrat cu Git în viața lor.

Și mai ironic este că de când sunt arhitect mi se pare că efectiv ideile și părerile mele sunt ignorate total. În momentul de față aș prefera să dau promovarea aia înapoi și să ne întoarcem la stilul vechi de interacțiune.

Și cu adevărat ridicol este faptul că oamenii ăștia din paranoia lor și obsesia lor de a împărți oamenii pe roluri bine definite, nu realizează că efectiv se împușcă singuri în coiae. Eficiența oamenilor va scădea drastic, motivația la fel, mai ales când efectiv nu poți lucra și nu poți învăța un tool cum trebuie când poți folosi numai două funcții ale lui. E ca și cum un părinte ar vrea ca al lui copil să ajungă înnotător profesionist, dat îi dă voie să înoate doar în cadă. La un moment dat, unul din mai marii companiei mă numise a jewel, referindu-se la cunștințele mele în domeniu. Nu aș fi ajuns așa, dacă n-aș fi lucrat înainte în companii unde mi s-au permis foarte multe. Am avut drept de admin pe orice tool cu care am lucrat și de root pe mașini de producție, de îmi doream să scap de ele, pentru că era prea stresant să am atâta putere. Aici nu mai am drept de root decât pe macul meu și este uimitor cât de ineficientă sunt, pentru că efectiv când am nevoie de ceva, fie trebuie să rog pe cineva să facă asta, fie trebuie să fac un request și să aștept să îmi răspundă cineva. Deși am demonstrat că pot să mă descurc cu un drept de admin și root, dar rules are rules.

Dar m-am resemnat, dacă ei preferă să mă plătească pentru a fi ineficientă, e alegerea lor. Pe principiul cum îți așteni așa dormi, ai copiii așa cum îi crești și companiile au angajații exact așa cum și-i formează.

Stay safe, stay happy!

Tags:

Leave a Reply