Sep 23 2010

Lista mea neagră

Category: TechnicalIuliana @ 21:28

Anul trecut am stat 9 luni pe tuşă încercând să-mi găsesc un loc de muncă. La două teste tehnice la nişte companii a căror nume nu mi-l amintesc recunosc că am făcut nişte greşeli de începător. Ah da, una din ele era Endava. Mamă, ce varză am făcut la testul lor!! Dar la restul şi au fost destule firme la care am aplicat, m-am dus mai pregătită şi am fost selecţionată să dau test, iar apoi trecând de test am fost chemată şi la interviul cu HR. Ei, în majoritatea cazurilor, după interviul cu HR, fie rămânea în coadă de peşte, adică nici nu sunau sau trimiteau email să îmi spună nu, fie mă contactau să îmi spună că nu mă potrivesc profilului companiei. Au fost două firme care m-au refuzat după un aşa-zis test psihologic sau de personalitate. Vă daţi seama că începusem să mă întreb dacă nu oi fi având nişte deficienţe psihologice sau niştre trăsături de personalitate nu prea … pozitive!

Boon, asta a fost atunci. După ce în februarie m-am angajat la o firmă de milioane şi nu mă refer la profit anual (care este însă destul de mare şi el) au început să curgă telefoane de la unele dintre acele firme. Ultimii care m-au sunat au fost Red Point, cărora le-am tăiat-o scurt (şi lor) azi dimineaţă spunându-le clar şi răspicat că nu mă interesează nici un fel de job la ei. De fapt, acest telefon este şi cauza acestui post. Bănuiesc că bănuiţi ce urmează… exact, companiile care m-au refuzat, de câte ori am fost la ele, pe ce motive m-au refuzat şi altele. Până acum m-am ferit să le menţionez direct, dar … shit always hits the fan sooner or later.

Am să încep cu Pentalog. La Pentalog Iaşi am fost la interviu prima oară la scurt timp după ce am absolvit, cam la un an după cred. Nu aveam cine ştie ce experienţă de firmă, dar la cât de repede asimilez informaţia şi la cât de uşor mă adaptez, credeam eu că nu e o problemă. Problema era că eram femeie, că am făcut încercarea să vin îmbrăcată elegant la interviu şi cred că a mea cămaşă era prea decoltată sau ceva de genul, pentru că respectivul a oferit ca motiv unui coleg ce l-a întrebat de ce nu m-a angajat doar această propoziţie scurtă: She’s a bitch! Dacă ar fi să ţinem cont de faptul că i-am şi spus sincer că voiam să plec de la compania la care lucram deoarece, hai să mă auto-citez deşi ştiu că nu e frumos: Corabia este pe cale să se scufunde şi vreau să fiu primul şobolan care pleacă… este posibil ca omul să se referit la termenul de ticăloasă totuşi. (Atunci am învăţat eu că nu trebuie să fii prea sincer sau prietenos cu cei de la HR.) Anul trecut am aplicat din nou. De două ori, o dată la Iaşi, o dată la Braşov. La Braşov beneficiam şi de recomandarea unui om din echipa de acolo. La Iaşi a rămas în coadă de peşte, la Braşov m-a refuzat acelaşi om de mai sus. Dar având în vedere că la Pentalog am ceva prieteni care din cauza serviciului au ajuns să spună că oboseala este ceva normal pentru ei, eu zic că n-am pierdut nimic.

De atunci, m-au sunat când oameni de la People Centric (o firmă de HR care recrutează pentru ei sau ceva de genul), când oameni de la ei de la HR. Ultima oară le-am spus să mă scoată din baza lor de date, pentru că nu intenţionez să lucrez niciodată la ei.

Continui cu Continental. Patru teste, patru interviuri, patru refuzuri. De fapt greşesc, unui dintre refuzuri a fost al meu. Pe lângă faptul că nu prea am tangenţe cu ce fac ei (la fel ca 90% din cei ce se duc la interviuri probabil), deja după trei refuzuri din partea lor, mi-ar fi ruşine mie să mai aplic. E clar că ori nu mă potrivesc cu profilul companiei, ori vreau prea mulţi bani, ori nu sunt îndeajuns de pregătită pentru a lucra la această companie.

Endava, oamenii ăştia de la Endava au fost super ok, deci Endava nu e pe lista neagră, da?. Tipa cu care am dat testul a ţinut mult legătura cu mine întrebându-mă dacă mi-am găsit de lucru. Nu m-au angajat că am făcut multe prostii la test şi pentru că nu ştiam Spring. Şi nici n-am învăţat singură. Că dacă la un contact cu tipa i-aş fi spus că am învăţat Spring, probabil m-ar mai fi chemat la o evaluare. Dacă, prin absurd, se întâmplă ceva rău (fingers crossed :D ) cu compania la care lucrez, ei vor fi primii la care aplic. Şi da, o să învăţ Spring şi o să mă duc bine pregătită de data asta.

Red Point, despre ei ce să spun? Ei sunt ăia care m-au refuzat după testul psihologic/de personalitate. Din câte am înţeles au angajat o tipă care avea recomandare de la cineva din firmă, unele companii chiar iau în seamă recomadările, se pare. Acum ceva vreme, nu multă vreme totuşi, îmi spunea un fost coleg că urma să aplice la ei, acel coleg cred că m-a trecut pe CV-ul lui ca persoană ce îl recomandă, pentru că altfel nu-mi explic cum de şi-au retrezit interesul pentru mine. Cum spuneam, le-am tăiat-o scurt. Aaa… şi să vă spun încă un secret. Dacă vă duceţi la o firmă care are sală de relaxare, încercaţi să căpătaţi accesul la ea. În funcţie de cât este aceasta de uzată veţi vedea cât de mult se munceşte la firma respectivă. La Red Point, sala de relaxare arăta când am dat eu testele de parcă ar fi fost de abia amenajată.

Comodo este o companie pentru workoholici. Probabil şi plătesc bine, că numai aşa îmi explic cum pot sta unii oameni atâtea ore la serviciu. (are Rpx în lista lui de ym nişte specimene care lucrează acolo) A… şi grijă mare la interviu, dacă eşti femeie şi ai prea multă încredere în tine şi în aptitudinile tale, te vei trezi intervievată de 5 handralăi cu ifose de project manager care vor să vadă dacă încrederea ta în tine şi în aptitudinile tale pentru acea meserie e doar faţadă sau chiar există. Adică nah… asta am păţit eu şi mă simţeam atacată din toate direcţiile. În fine… poate sunt eu mai specială.

Bit Defender sunt ciudaţi rău. Stilul lor de a face angajări lasă de dorit, dar la o adică e greu să alegi omul potrivit din 200 de oameni, aşa că se merge probabil pe regula CV-ului ales aleatoriu, se cheamă omul şi dacă e potrivit acolo se opreşte procedura şi celelalte 199 de cv-uri sunt date la shreder. A… şi asta e o companie la care se ţine cont de recomadări din interiorul companiei, dar din câte am înţeles la ei sistemul ăsta mai dă şi greş pentru că altfel nu-mi dau seama cum l-au refuzat pe Hartz care le-a făcut tesul de inteligenţă (cel făcut să nu poată fi făcut) şi au angajat o tipă care nu ştia câte urechi are (în domeniu adică…). Da nah… firmă românească, ce să-i faci, probabil sunt reminescenţe de metode PCR. (nu partidu’ măăă!)

Synygy: un test, un refuz. Mare păcat, mare păcat! Asta cred că este firma cea mai plină de doxaţi IT din Iaşi, nici acum nu cred că aş trece testul la ei.

Alte firme nu are rost să menţionez, pentru că fie sunt firme mici, fie sunt din alte oraşe şi oricum, motivele pentru care i-am refuzat a doua oară ţin de comoditate + satisfacţia oferită de firma la care lucrez în prezent, care se numeşte Cenit ( se pronunţă Ţenit). Dar despre firma la care lucrez acum, vorbim altă dată, la o adică au trecut doar 8 luni de când lucrez aici. Aştept să se facă un an să vedem dacă nu visez. :) Şi ca idee, este singura firmă la care am lucrat şi la care îmi face plăcere să mai iau câte ceva de făcut pe acasă. Asta spune multe nu?

În fine, oamenii ăştia nu pricep că eu n-am să-mi modific felul de a fi sau pretenţiile salariale, dacă mi-au spus o dată că nu corespund profilului companiei, chiar cred că în 6-12 luni mi l-am schimbat? Ăştia de la Red Point cred că mi-am schimbat personalitatea şi afinitatea pentru activităţi extracurriculare în 12 luni? Da o să accept să mă duc la încă o testare sau două la firme care m-au refuzat pe motive de lipse de cunoştinţe tehnice, firme la care un om a stat şi mi-a explicat care sunt lipsurile şi unde trebuie să insist pentru a reuşi la ei pe viitor (dar nu sunt multe firme care să facă asta din păcate – eu am avut norocul să merg la testare la două din ele), pentru că vreau să le demonstrez că am mai învăţat ceva, dar nu am să mai aplic niciodată în viaţa asta sau să accept interviuri şi altele la firme care mi-au spus că nu mă potrivesc profilului companiei. Pentru că la 27 de ani nu mă mai schimbă nici dracu, iar ditamai colosul corporatist sigur nu îşi schimbă profilul de la un an la altul.

Chestia pe care nu o înţeleg, este de ce mă caută oamenii ăştia pe mine? Aşa de slabi sunt cei ce au terminat în domeniul IT şi au rămas în ţară, oare? Pentru că sincer, eu nu pot spune că rup stilul în domeniul meu. Eu consider în continuare că cele mai mari atuuri ale mele sunt: faptul că pun foarte multă pasiune în ceea ce fac, nu renunţ uşor când întâmpin o problemă şi faptul că m-am ţinut puţin de facultate. (iar asta a dus la baniţa de informaţie din capul meu care mă ajută mereu să găsesc relativ uşor o altă soluţie pentru o problemă, în caz că cea încercată anterior nu s-a dovedit a fi o soluţie adecvată.)

Tags: , , , ,

12 Responses to “Lista mea neagră”

 1. Rpx says:

  La BD atunci se pare că a fost cineva mai “recomandator” decât mine… motiv pentru care nici n-am mai recomandat de atunci pe nimeni.

  No additional comments.

 2. Iuliana says:

  Bre, nu era vorba de mine, că asta este, nu sunt norocoasă şi nici cea mai strălucită, era vorba că l-au scăpat pe Ştefan, care ştim şi noi că e un fel de guru în tot pe ce pune mâna, IT or otherwise.

 3. Rpx says:

  Erați ambii recomandați de mine… ați fost în același lot, pe aceleași posturi.

 4. Tweets that mention Wild thoughts » Lista mea neagră -- Topsy.com says:

  […] This post was mentioned on Twitter by Andrei Dumbrava, Iuliana Cosmina. Iuliana Cosmina said: Na-ţi-o bună că ţi-am dres-o! Review de companii IT din Iaşi, din punctul de vedere al aplicantului http://iulianacosmina.com/?p=9298 […]

 5. doesn't says:

  “au angajat o tipă care nu ştia câte urechi are (în domeniu adică…)” asta e o rautate fara rost si gratuita.

 6. Iuliana says:

  Gratuită da, fără rost? Hm… cum trebuia să spun că tipa era la furat, singurul ei atu fiind recomandarea internă, încât să sune plăcut, hm ?

 7. doesn't says:

  Tipa imi e colega acum si cu siguranta nu asta era atuul ei. Atuul ei e ca a facut mai bine decat altii la test si era ajutata de faptul ca avea experienta ;)

 8. Iuliana says:

  Eu nu am spus ca a făcut mai bine decât mine, poate a făcut, eu n-am de unde şti. Dacă ai să reciteşti postul ai să observi că am fost oarecum surprinsă că altcineva nu a fost angajat. Ca n-am fost angajată eu, în momentul de faţă chiar îmi pare bine.

  Dar asta nu schimbă criteriile de angajare la BD şi cum probabil ştii foarte bine că am inside info, eu zic să rămânem la atât.

 9. doesn't says:

  comment final: Eu ce am vrut sa-ti zic e ca tipa “stia cate urechi are in domeniu”

 10. Iuliana says:

  Bine, dacă zici tu, cine sunt eu să te contrazic. :))

  P.S. Te-ai gândit măcar pentru un moment că este o mare posibilitate să nu mă fi referit la tine? :))))

 11. Rpx says:

  Fapta e consumată oricum… discuția deja e în scop pur academic.

 12. Wild thoughts » Cronica unei năzbâtii târzii(IX) says:

  […] zi alături de echipa Cenit. Pe 7 februarie încep colaborarea cu Endava, despre care am spus pe aici, că dacă vreodată voi fi nevoită să plec de la Cenit, va fi prima opţiune pe lista mea. Nu am […]

Leave a Reply